İbrahim Aksu
Yürütücü
Mehmet Zahit Tiryaki
Araştırmacı
Elif İclal yılmaz
Asistan
May Akraa
Asistan
Nurefşan Çalışkan
Asistan
Muhlis Sönmez
Asistan
Lütfü Hanoğlu
Danışman
Nur Muhammed Şahin
Araştırmacı
Sena Aydın
Asistan
Fatma Hızıroğlu
Asistan
Aliye Sevim
Asistan
Refika Yanık Angsaka
Asistan
Sümeyye Parıldar
Araştırmacı
Ebrar Akdeniz
Araştırmacı
Mustafa Üngör
Asistan
Kübra Bilgin Tiryaki
Asistan
Muhammed Faruk Akgül
Asistan
Talha Çetin
Asistan
Amaç ve Hedefler
Parçacıkçı fizik teori modeli içerisinde inşa edilen kuramsal çerçevenin, tikel fenomenler alanında ne ölçüde takip edildiği ve nasıl uygulandığını, tutarlılık kriterini gözeterek araştırmak. Doğa merkezli süreklilikçi fiziksel açıklama modelinde, niteliksel karışımlar ve formel özellikler ile ikincil nitelikler arasındaki ilişkinin nasıl kurulduğunu, uygulamalı örnekleri üzerinden aydınlatarak doğa merkezli bilimsel rasyonalitenin sınırlarını keşfetmek. Bu hedef etrafında;
- Meşşai geleneğin iki farklı yorumunu temsil eden İbn Sînâ ve İbn Rüşd’ün fizik teori modellerini, açıklayıcı yeterlilikleri ve sınırlılıkları açısından tikel fiziksel fenomenler üzerinden sınayarak, bu modellerin 13. Yüzyılda tadil, tenkit ve yeni terkiplerle kazandığı yeni formları araştırmak.
- el-Kîmyâ’nın nitelikçi modelinin sınırları ve yeterliliğini, disiplinin kurucu ve yorumlayıcı klasikleri üzerinden sınamak.
- Süreklilikçi açıklama modelinin sınırları ve yeterliliğini bileşik ilaç terkiplerinin etkileri sorunu üzerinden tıp ve farmakoloji disiplinin ilgili yüzyıllardaki temel metinleri üzerinden sınamak.
- Süreklilikçi fizik teori modeli içerisinde inşa edilen kuramsal çerçevenin, tikel fenomenler alanında ne ölçüde takip edildiği ve nasıl uygulandığını, tutarlılık kriterini gözeterek araştırmak.